728x90 AdSpace

24 de febr. 2012

CCOO denuncia els atacs que estan rebent les universitats públiques catalanes i que posen en perill el model construït en els últims trenta anys


 
Després de la reunió de la Mesa d’Universitats del 22 de febrer 2012CCOO denuncia els atacs que estan rebent les universitats públiques catalanes i que posen en perill el model construït en els últims trenta anys


Comunicat de premsa del Sector d’Universitats de CCOO de CatalunyaDesprés de la reunió de la Mesa d’Universitats d’avui podem dir, sense por a equivocar-nos, que les universitats públiques catalanes estan rebent els atacs més durs des de la Transició i que els seus equips de govern no pensen fer res per evitar-ho. Ens enfrontem a un intent descarat d’aprofitar la crisi econòmica per sotmetre a la Universitat al dictat polític del govern, i permetre que els grups de poder econòmic en treguin profit, a costa d’enfonsar el servei públic d’educació superior i recerca.

A la reunió, els representants de les universitats han tornat a mostrar la seva falta de coratge: no han volgut lliurar ni un sol document i han fet una presentació en la que demostren que només aspiren a ser corretja de transmissió de les retallades. CCOO hem exigit a les universitats que assumeixin la responsabilitat que els pertoca i que plantin cara, amb tots els mitjans, a les intromissions de la Generalitat, basant-se en el principi constitucional d’autonomia universitària per defensar la universitat pública, els llocs de treball i les condicions laborals.

Les universitats tenen la intenció d’aplicar completament el paquet sencer de retallades incloses en els pressupostos i la llei d’acompanyament: supressió del complement de productivitat, supressió de les aportacions al Pla de Pensions, supressió dels fons d’acció social, supressió dels ajuts a la matrícula universitària; supressió dels complements de menjador; supressió dels ajuts al transport i plus Campus; reducció del salari; reducció al mínim dels dies d’afers propis; supressió de les mesures de conciliació (bonificació de la reducció per cura de fill); supressió del complements de retribució per les baixes de malaltia; eliminació dels reconeixements per antiguitat, i increment de la jornada laboral. Per fer tot això, els equips de govern no tenen cap inconvenient en acceptar que s’anul·lin els acords, pactes, i, fins i tot, els convenis col·lectius que les universitats han signat fent ús de l’autonomia universitària. A petició dels sindicats, les universitats han reconegut que la reducció d’un 15% de  jornada i de sou als interins que ha aplicat la Generalitat no és d’aplicació directa a les universitats i, per tant, no hauria d’afectar als interins de les nostres universitats.

Amb totes aquestes mesures, estan posant en perill el model d’universitat que hem construït en els últims trenta anys: tenim una universitat pública i de qualitat, a la que hi pot accedir tothom. Amb aquestes retallades ens volen portar cap a una universitat privatitzada que només serà per a la minoria de privilegiats que la puguin pagar.

Hem advertit als representants de les universitats que la seva passivitat i submissió els fa còmplices d’aquest intent de desmantellament de la universitat. Els sindicats no ens quedarem parats: presentarem denúncies, en totes les instàncies possibles, per fer front a aquestes agressions i organitzarem mobilitzacions, creixents i sostingudes, que farem arribar a totes les universitats públiques catalanes.

L’autonomia universitària és un dret fonamental recollit a la Constitució i desenvolupat a les lleis d’ordenació universitària, que es van establir per salvaguardar el servei públic d’educació superior i recerca. En aquesta situació d’extrema gravetat, la primera obligació dels equips de govern i dels rectors, com a màxims representants de la Universitat, és defensar amb tots els mitjans legals i institucionals al seu abast aquesta autonomia davant les ingerències i les agressions de la Generalitat. Si no volen fer-ho, hauran de dimitir immediatament.

La comunitat universitària ens hem mobilitzat i ens seguirem mobilitzant per defensar una universitat pública, universal i de qualitat, exigint l’autonomia universitària per mantenir els llocs de treball i els drets laborals. Aquesta lluita serà llarga i serem capaços de fer créixer la nostra força amb el suport de tot el professorat, personal d’administració i estudiants de les universitats públiques catalanes. 


Imatges de la concentració (+)

Concentració delegats/ades davant Secretaria General Universitats i Recerca (22/2/2012) from CCOO Ensenyament on Vimeo.
  

Manifestació: 12.30 hores: plaça Universitat de Barcelona. #ocupemelcarrer

En el Marc del Calendari de Mobilitzacions de la PUDUP i els sindicats, convoquem a vaga al PDI de les Universitats Públiques Catalanes el 29 de Febrer. Aquest atac es concreta en:
 • L’ofegament pressupostari de les universitats
 • Encariment de les matricules i taxes
 • L’acomiadament de personal
 • L’empitjorament de les condicions docents i de recerca
 • La progressiva precarització de la vida universitària
 • L’ofensiva contra l‘autonomia universitària
 • El menyspreu de la funció que compleix i ha de complir la universitat
El Govern Espanyol, mitjançant el decret de medidas urgentes en materia presupuestaria, tributaria y financiera para la corrección del déficit público i el Govern de la Generalitat mitjançant la llei d’acompanyament de pressupostos (que es vol aprovar en breu), han introduït i volen continuar introduint mesures que suposen:
 • La no renovació dels contractes del PDI no estable, el que suposa que hagin d’abandonar la universitat totes les persones que han superat els processos de selecció i acreditació externa previstos a la normativa universitària.
 • La no renovació del personal interí, el que podria arribar a implicar l'automàtica rescissió de tots els contractes d’aquest personal.
 • La intervenció de la Generalitat sobre les universitats mitjançant la imposició de la figura del comissionat de comptes, eliminant la possibilitat que la universitat té de decidir sobre la gestió del seu pressupost.
 • L’eliminació definitiva de molts dels drets socials i laborals que hem assolit com a treballadors i treballadores al llarg de la nostra història, per exemple, eliminant el fons d’acció social, la complementació del salari durant la incapacitat transitòria o dificultant tremendament la conciliació de la vida laboral i familiar.
 • La intervenció de la Generalitat en el procés de selecció del personal acadèmic, podent introduir criteris no acadèmics en aquests processos. 
El nou model d’universitat que ens volen imposar atempta de forma directa contra la funció social i pública de la universitat, la seva qualitat i la seva capacitat d’elaborar pensament crític. Aquest atac no és sols contra la universitat, sinó que es situa en una ofensiva generalitzada contra els serveis públics a Catalunya i a la resta de l’Estat. No es per tant, tan sols un problema de diners, sinó un problema polític i social. 

Les mesures que ja s’han pres estan implicant la pèrdua de llocs de treball, l’abandonament dels estudis universitaris per insuficiència econòmica o la pèrdua d’autonomia universitària. Per tot això, i considerant que hem de passar de les bones paraules a les accions reivindicatives per mostrar que som molts i moltes els que ens sentim indignats davant l’actitud dels nostres governants, convoquem aquesta vaga. Més enllà de situacions concretes de determinats col•lectius o universitats, entenem que hem de respondre per tal de defensar una Universitat Pública i de Qualitat, entenent que lluitar per aquest model suposa preocupar-nos pels principis fonamentals però també per la seva realització material. 

En un moment en el que tant es parla de responsabilitat social i de qualitat, no ens podem resignar a acceptar la misèria a la que ens volen portar. 


 • Comenta amb Blogger
 • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: CCOO denuncia els atacs que estan rebent les universitats públiques catalanes i que posen en perill el model construït en els últims trenta anys Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top