728x90 AdSpace

8 de març 2012

La justícia posa condicions a la immersió. Resolució i recull de premsa...

CCOO es felicita per la sentència del TSJC que avala el model d'immersió lingüística a les escoles de Catalunya

Resolució del TSJC sobre el model d'immersió lingüística de Catalunya (+)


El TSJC avala el model d’immersió lingüística a les escoles amb una resolució que també defensa que es faci una atenció individualitzada en castellà per les famílies que així ho reclamin. 

La sentència sembla donar validesa a l’interès col·lectiu de mantenir un model d’atenció lingüística a l’alumnat que resulta bo per la gran majoria de l’alumnat.

CCOO manifesta la necessitat de considerar en primer lloc el dret a l’educació de tots els infants a rebre una formació adequada i útil per la seva inserció social per sobre de l’interès particular d’una o varies famílies.

CCOO manifesta novament el seu compromís en defensa de l’escola de qualitat a Catalunya. Uns dels elements de la qualitat passa per garantir que tot l’alumnat dels centres del nostre país rebi una atenció que li permeti assolir un bon domini de les llengües. El català com a llengua pròpia, el castellà i el coneixement d’altres llengües estrangeres.

El model d’escola definit al nostre marc legislatiu actual pel que fa a les llengües ha demostrat en la pràctica la seva eficiència. No només per l’eficàcia en l’assoliment del domini de les llengües catalana i castellana per part del nostre alumnat, sinó també ha representat un model inclusiu socialment que ha evitat la segregació per motius de llengua. Ha contribuït poderosament a la millora del coneixement i ús del català, llengua amb clara situació de desavantatge comparatiu i ha contribuït a la construcció d’una comunitat cohesionada, sense problemes importants pel que fa a les llengües del país.

CCOO no acceptem ni un pas enrere davant l’evident i contrastada eficàcia del model emprat.

CCOO es manifesta a favor del model lingüístic, la immersió en l’escola catalana i a favor de la convivència respectuosa actualment en vigor que no segrega a l’alumnat per motius de la llengua d’aprenentatge.


Somescola celebra la sentència però es manté alerta per garantir la immersió lingüística (+)
La justícia posa condicions a la immersió


El TSJC permet a les famílies que ho demanin d'escolaritzar els fills en castellà

Els vint-i-quatre magistrats de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han decidit (pdf) posar condicions a la immersió lingüística a l'escola. De tal manera que totes les famílies que ho demanin podran ser escolaritzades amb l'espanyol com a llengua vehicular; serà el cas de les tres famílies que van presentar el recurs i que han estat defensades per l'advocat Ángel Escolano. Ha estat Escolano mateix que ha explicat la decisió dels magistrats un cop s'ha fet efectiva. Ha estat la resposta al  recurspresentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular.
El tribunal diu que no pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu català. La resolució ha estat aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d'un dels magistrats. Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreran la decisió al Suprem.
Mas: 'Som on érem i no ens mourem d'aquí'
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet unes declaracions d'urgència quan s'ha sabut la decisió dels magistrats. 'Pel que sabem, i amb prudència fins que no llegim la lletra petita, podem dir que som on érem i que no ens mourem d'aquí'.
Els precedents
El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d'Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D'aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l'estatut.
La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut considera el castellà llengua vehicular de l'ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

El recurs de reposició de la Generalitat que avui estudia el TSJC es basa en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que també és recorreguda al TC pel Partit Popular. No és clar que avui mateix hi pugui haver sentència, però s'espera que hi haurà les habituals filtracions sobre la deliberació.


DIARI ARA:


El TSJC salva la immersió a mitges

El ple de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya exigeix a la Generalitat que apliqui el castellà com a llengua vehicular als nens les famílies dels quals ho demanin
No s'acaba la immersió lingüística en català a l'escola però en surt tocada. El ple de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, després de dos dies de deliberacions, ha decidit imposar en part el castellà com a llengua vehicular, almenys en els casos en què les famílies ho demanin.
La decisió és la culminació d'un llarg periple judicial iniciat per tres famílies que reclamen que els seus fills facin l'ensenyament en castellà. El Tribunal Suprem, utilitzant la sentència contra l'Estatut del Tribunal Constitucional, va sentenciar que s'havia d'introduir el castellà com a llengua vehicular. El TSJC va emetre una interlocutòria que demana a la Generalitat que aclarís què havia fet per aplicar la sentència. La conselleria d'Ensenyament va respondre explicant com funciona la immersió i justificant-ne la necessitat, i el TSJC va trobar-ho insuficient. Ara, el TSJC ha respost a l'últim recurs de la Generalitat amb la decisió presa aquest dijous.
AVUI. El Punt:

El Periódico

El TSJC estima en part el recurs del Govern per la immersió lingüística


  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: La justícia posa condicions a la immersió. Resolució i recull de premsa... Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top