728x90 AdSpace

4 de maig 2012

La lleu reducció de l’atur no es tradueix en creació d’ocupació ja que tant la contractació temporal com la indefinida han caigut aquest mes d’abril


CCOO DE CATALUNYA ALERTA QUE S’HAN REGISTRAT 2.358 CONTRACTES MENYS QUE EL MES PASSAT I SEGUEIXEN CAIENT LES PRESTACIONS PER ATUR


ATUR REGISTRAT CATALUNYA/ESPANYA
El mes d’abril de 2012 deixa una xifra de 635.721 persones registrades com aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, el que significa un increment interanual del 5,7% (34.180 aturats i aturades registrats més que fa un any). En aquest mes d’abril l’atur català se situa per sota de la mitjana de l’Estat espanyol en 5,4 punts percentuals. Respecte el mes anterior s’ha donat una lleugera reducció de -2.526 persones aturades (-0,4% menys). Aquest lleu descens no s’ha traduït en ocupació ja que la contractació tant temporal com indefinida ha caigut interanualment i respecte el mes anterior.

ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT I PROVÍNCIES
Un cop més, el sector que més ha incrementat l’atur és el sector serveis amb un increment interanual del 8,8% (31.350 persones aturades més). El sector de la construcció també ha augmentat l’atur en 1.726 persones i un 1,7% més respecte l’any anterior. Lleida continua sent la província que més incrementa interanualment l’atur en termes relatius, concretament ho ha fet en un 9,3%. Seguidament trobem Tarragona amb un 7,3%, Barcelona amb un 5,4%  i Girona amb un 4,5%.

ATUR PER SEXES
El mes d’abril, tant homes com dones augmenten en nombre de persones aturades. Les dones ho fan en un 6,2% i 17.666 dones aturades més respecte l’abril de 2011 i els homes, en menor mesura, en un 5,2% i 16.514 aturats més. Respecte el mes anterior, els homes presenten una reducció del -0,7% i les dones del -0,1%.

ATUR PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 22,2% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes d’abril de 2012. L’atur registrat d’aquestes persones ha experimentat un increment interanual del 1,8%, percentatge que es tradueix en 2.508 persones aturades més.

CONTRACTACIÓ                                                    
La contractació total a Catalunya s’ha reduït en un -3,8% respecte l’any 2011 (-6.053 contractes menys que fa un any). La contractació temporal cau en un -3,8%, dada que significa -5.381 contractes temporals menys, i la indefinida ho fan en un -3,3% (-672 contractes indefinits menys que fa un any). Si ens fixem en els resultats respecte el mes anterior, la contractació total presenta una reducció del -1,5% (-2.358 contractes menys). En aquest cas, la modalitat temporal cau en un -0,8% (-1.062 contractes temporals menys) i, la indefinida disminueix en un -6,2% (-1.296 contractes indefinits menys). A l’Estat espanyol la contractació total ha caigut en un -2,3% respecte el mes anterior.

PRESTACIONS
El mes de març es va tancar amb 442.623 persones aturades a Catalunya que rebien una prestació per atur. D’aquestes persones beneficiàries, el 53,9% percebia una prestació contributiva, el 41% rebia el subsidi i un 5,1% la Renda Activa d’Inserció. Si ens fixem en els increments interanuals, cal destacar, la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestació contributiva (-0,5%), la disminució del subsidi (-5,5%) i l’augment accentuat de la Renda Activa d’Inserció (80%). Respecte el mes anterior, el nombre de persones beneficiàries de prestacions s’ha reduït en un -2,8%.

Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya:

- denunciem la irresponsabilitat pública de retallar els pressupostos per a polítiques actives d’ocupació i per a formació per a l’ocupació en un context marcat per l’atur i la urgent necessitat de qualificació professional que pugui contribuir al canvi cap a un model productiu basat en el valor afegit de la producció, la competitivitat de les empreses, l’ocupació de qualitat i amb drets.

- instem les Administracions a impulsar polítiques publiques i a invertir en serveis públics com a alternativa a les retallades injustes i indiscriminades que contrauen l’economia i impossibiliten la creació d’ocupació.

- reiterem que la Reforma Laboral, lluny de crear ocupació i reduir l’atur, fa caure el nombre de contractes, destrueix ocupació, desincentiva la recerca activa de feina i augmenta el nombre de persones sense feina.

- exigim els poders públics que implementin mesures per a garantir la protecció econòmica de qui ha perdut la feina i no disposa d’ingressos alternatius. Cal recuperar la RMI com a darrer recurs econòmic de subsistència i donar compliment al dret reconegut a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya a la Renda Garantida de Ciutadania.
 


  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: La lleu reducció de l’atur no es tradueix en creació d’ocupació ja que tant la contractació temporal com la indefinida han caigut aquest mes d’abril Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top