728x90 AdSpace

13 de des. 2012

L'increment de la inflació a catalunya redueix encara més el poder adquisitiu

A Catalunya, l’Euro per recepta continua fent augmentar l’IPC

CCOO DE CATALUNYA DENUNCIA QUE L’INCREMENT DE LA INFLACIÓ A CATALUNYA REDUEIX EL PODER ADQUISITIU DELS SALARIS, PRESTACIONS D’ATUR I PENSIONS I POSA AL LÍMIT DE LA POBRESA A LES PERSONES AMB MENYS RECURSOS

L'Índex de Preus de Consum (IPC) del mes de novembre a nivell de l'Estat, se situa al 2’9%, 6dècimes menys que el mes anterior, de taxa interanual, degut a la baixada de carburants i el gasoil de calefacció i dels automòbils, pel pla PIVE. Tot i això, l’IPC es manté elevat per efecte de la pujada de l’IVA, els copagaments aplicats pel Govern i els marges que apliquen les empreses al preus finals.

La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, també baixa 6 dècimes fins el 2'3%.  Aquest indicador reflecteix el preu dels aliments i dels serveis bàsics i suposa un perjudici, especialment, per a les persones que tenen sous, pensions i rendes baixes.

A Catalunya, l'indicador de l'IPC es redueix també en 6 dècimes per situar-se al 3,6%. Es manté el diferencial amb la inflació estatal en 7 dècimes, degut principalment a l'aplicació de l'euro per recepta que perjudica especialment a les persones amb menys recursos i als pensionistes i a l’augment dels preus de l’ensenyament superior. Cal ressaltar també que el diferencial de preus afecta negativament la competitivitat de les empreses catalanes.

La inflació de la zona euro disminueix 3 dècimes, fins el 2,2%. Es manté el diferencial amb l'IPC espanyol en 7 dècimes. Aquest diferencial posa més dificultats a la competitivitat de les empreses exportadores i fa augmentar les desigualtats entre el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores europeus i els del conjunt de l’Estat.

L'increment de la inflació en un context de recessió econòmica perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos). En aquest sentit, la pujada de l'IVA i l'increment de tarifes de serveis bàsics i el cost dels medicaments posen al límit la situació econòmica de moltes persones, empobreixen una part de la població i fan caure el consum afectant per tant la recuperació econòmica.

La inflació del mes de novembre és l’indicador que s’utilitza per calcular la revalorització de les pensions. La decisió unilateral del Govern central de no actualitzar les pensions, incomplint la llei general de Seguretat Social, perjudica el poder adquisitiu dels i les pensionistes. La seva capacitat de compra  es reduïda pel copagament farmacèutic, l’euro per recepta i les retallades de la llei de dependència. Per això convoquem a la ciutadania a manifestar el seu rebuig el proper dia 17 de novembre a les 17,30 a la Plaça Universitat de Barcelona.
En aquest escenari, CCOO de Catalunya:

·        Denuncia la decisió del Govern del PP de no revaloritzar les pensions, que juntament amb el copagament dels medicaments, l’augmentar l'IVA i la retallada  de prestacionscomporten més pobresa i desigualtat i ens allunyen de la recuperació de l'economia.

·        Rebutja la mesura de l'euro per recepta aprovat pel Govern de CiU, que fa augmentar els preus a Catalunya respecte dels de l'Estat.

·        Reclama al Govern una política de regulació i control de preus, sobretot dels que afecten als serveis bàsics, per garantir que la inflació no afecti en negatiu a la recuperació de l'economia i continuï perjudicant les persones amb menys recursos.

  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: L'increment de la inflació a catalunya redueix encara més el poder adquisitiu Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top