728x90 AdSpace

17 de set. 2013

A L'ESTIU, AMB PREMEDITACIÓ I TRAÏDORIA. Article d'opinió de CCOO Educació al Diari de Girona (Suplement Aula) del dimarts, 17 de setembre de 2013


Aquest juliol passat, mentre prenia una orxata en una terrasseta vora del mar al meu poble, xerrava amb una amiga advocada sobre el judici a l'esquarterador de Sant Pere celebrat un parell de mesos abans i sobre aquest horrible crim al qual tantes portades va dedicar la premsa... Val a dir que a mi em va una mica tot el tema policial, les novel·les de l’Agatha Christie i les pel·lícules de judicis (antològic el film Testigo de Cargo de Billy Wilder amb Tyrone PowerMarlene Dietrich i Charles Laughton, no us el perdeu). Li vaig dir: digue’m amb paraules senzilles què és això de la “premeditació i la traïdoria”. Em va contestar que la paraula premeditació es refereix al fet de pensar o "meditar" una acció, sigui bona o dolenta, abans de realitzar-la; per exemple, si comets un assassinat amb l'agreujant de la premeditació, és que vares reflexionar i vas pensar fins a l'últim detall per dur a terme el crim. La traïdoria és alguna cosa similar, i es refereix a cometre el crim de manera que t'assegures que la persona contra la qual estàs atemptant no tingui cap possibilitat de defensar-se i/o repel·lir l'atac del qual està sent víctima. Es tracta d'un crim “a traïció i sobre segur”.

A finals del mes de juliol em trobava treballant en el web del nostre sindicat i vaig rebre un correu electrònic de la Secretària General de la FECCOO de Catalunya, Montse Ros, on m’avisava que feia roda de premsa i m’enviava comunicat per fer-ne difusió. Es tractava de la denúncia pública per part del nostre sindicat d’un nou atemptat al nostre sistema educatiu, aquesta vegada “perpetrat” durant els mesos d’estiu amb tota la premeditació i la traïdoria de la qual em parlava aquella amiga. Expressió que com veieu és extrapolable també  a l’àmbit de les decisions polítiques. CCOO constatàvem noves reduccions de pressupost i de plantilla que afectaven l’atenció a l’alumnat més vulnerable.

·                                 - Reducció de pressupost i de plantilla en les Unitats d’Escolarització Compartida (UEC), que atenen alumnat amb conductes disruptives, trets d’inadaptació social i risc de marginació. La despesa per alumne cau fins a un 7,3% per a aquells que requereixen més atenció. 
·                                 - Reducció de pressupost i d’hores d’atenció de vetlladores. Aquest personal té la funció d’ajudar l'alumne amb necessitats educatives especials en els seus desplaçaments amb el seu mitjà de mobilitat (cadira de rodes, caminadors, bastons...) i en aspectes de la seva autonomia personal (higiene, alimentació...). CCOO calculem la reducció en un 10%. La situació de les treballadores és molt precària i es precaritza encara més.
·                                 - Finalització del programa PROA, cosa que posava en risc el lloc de treball d’uns 90 integradors i integradores socials. Després d'un estiu d'incertesa i de contactes permanents amb el Departament ens alegrem que s'hagi confirmat la seva contractació  a partir del dia 2 de setembre.

CCOO denunciàvem la pèrdua de llocs de treball i de condicions laborals dels professionals que atenen aquest alumnat a la vegada que posàvem en evidència l’opacitat del Departament d’Ensenyament en no facilitar informació i a la vegada retardar les decisions sobre aquests serveis.

En relació amb tot això la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (FAPAC) vàrem presentar, el dimarts 30 de juliol, una queixa al Síndic de Greuges per posar en el seu coneixement que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya empitjorava l'atenció educativa a l'alumnat amb discapacitat i a l'alumnat amb inadaptació al medi escolar i risc d'exclusió social. 

Com veieu l’estiu ha estat ben mogudet i CCOO hem estat en tot moment seguint tota aquesta problemàtica que ens preocupa, i molt... El Conseller Mas-Colell reiterava a finals d’agost que l'exercici acabarà amb unes retallades d'uns 2.000 milions d'euros més, i ratificava la intenció del Govern que el 2014 s'acabin les retallades de la despesa. Sincerament us dic que espero, pel bé de tots el ciutadans i ciutadanes d’aquest país, que des dels poders es reflexioni sobre tot plegat, que s’entengui el sacrifici que s’ha demanat i s’està demanant a la població (malauradament també a aquells sectors més febles i desafavorits) i que comencem d’una vegada a fer marxa enrere en unes polítiques errònies que han aconseguit deixar ben lluny les famoses línies roges que no havíem de traspassar mai.

Durant aquest inici de curs CCOO estarem a l’aguait perquè les plantilles dels centres estiguin completes, els serveis complementaris funcionant en condicions, els plans de suport i reforç educatiu es posin en marxa, les substitucions siguin cobertes... per comprovar que en els nostres centres s’està fent la feina ben feta i des de l’administració s’està oferint els mitjans necessaris per tal que així sigui. No podem permetre ni un pas més enrere, perquè ens hi  juguem molt. La defensa de l'ensenyament públic català requereix –continuem pensant– una actuació unitària i organitzada per part de les diferents comunitats educatives (a través de claustres, AMPAs i consells escolars), amb el suport dels consells escolars municipals i del mateix Consell Escolar de Catalunya, així com dels sindicats i dels diferents col·lectius socials. Hem d'evitar que continuï el deteriorament del servei públic de l'educació.

I avisem que CCOO arriba al nou curs escolar 2013-14 amb les bateries ben carregades i amb tota la voluntat i capacitat organitzativa per continuar fent front a tot el que signifiqui més deteriorament de l’educació com a dret fonamental de tots els ciutadans i ciutadanes.

David Pérez
CCOO Educació Girona

  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: A L'ESTIU, AMB PREMEDITACIÓ I TRAÏDORIA. Article d'opinió de CCOO Educació al Diari de Girona (Suplement Aula) del dimarts, 17 de setembre de 2013 Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top