728x90 AdSpace

27 de set. 2013

CCOO de Catalunya denuncia que els pensionistes a Catalunya poden perdre durant els propers 9 anys entre 3.600 euros i 8.600 euros a l’any amb la nova normativa

Davant l’aprovació per part del Govern Central del projecte de la llei reguladora del Factor de Sostenibilitat i l’Índex de Revalorització de les pensions

CCOO de Catalunya denuncia que els pensionistes a Catalunya poden perdre durant els propers 9 anys entre 3.600 euros i 8.600 euros a l’any  amb la nova normativaEl Govern del PP ha aprovat el projecte de llei que suposarà la pèrdua del poder adquisitiu de tots els pensionistes, 1.633.700 persones actualment al nostre país, per no revalorització automàtica de les pensions amb l’IPC. El nou Índex de revalorització de les pensions, tindrà en compte altres paràmetres diferents a l’evolució dels preus a l’hora de fixar l’actualització anual de les pensions, el que suposarà que, tant les actuals, com les noves pensions, pateixin una reducció d’entre el 14,8% i el 28,3% durant els propers 15 anys. S’aplicarà a partir de 2014.

Així mateix, les noves pensions es calcularan no només en base a les cotitzacions realitzades i al nombre d’anys de cotització, com fins ara, sinó en base a un índex que reduirà la pensió segons com evolucioni l’esperança de vida a partir dels 67 anys. Serà d’aplicació a partir de 2019.

El Govern Rajoy amb l’aprovació d’aquest projecte de llei mostra, de nou, el seu menyspreu pel diàleg social i la concertació política, ignora els acords socials i la normativa vigent, menysté les propostes de CCOO per a millorar els ingressos del sistema que podrien suposar un increment de casi 48 milions d’euros i es desentén del dictamen del Consejo Económico y Social que desaconsella l’aplicació d’unes mesures que faran perdre poder adquisitiu, que només contemplen l’esperança de vida com a paràmetre de càlcul i que no distingeixen suficientment els reptes estructurals i conjunturals que ha d’afrontar el sistema de pensions.

La norma suposa la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions en desvincular la seva actualització de l’evolució dels preus, trencant així el principi de justícia social de que les pensions són renda substitutiva del treball, però també amb incidència macroeconòmica ja que les pensions tenen un important paper en la demanda interna i el consum i per tant, en la generació d’activitat econòmica i d’ocupació.

També  incompleix allò establert a l’Acord de pensions de 2011 i a la Llei 27/2011 (en vigor) respecte el Factor de Sostenibilitat. L’objectiu del mateix era mantenir l’equilibri entre cotitzacions i prestacions i així garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. La reforma unilateralment decidida per l’Executiu és una simple reducció de la despesa i de la protecció de les pensions, que obvia absolutament mesures de millora dels ingressos.

S’incompleix, també, la data d’aplicació acordada, que era el 2027, per avançar la seva aplicació en 13 anys. De nou, el Govern pretén resoldre un problema conjuntural, com és la crisi i la pèrdua d’ocupació que ha fet reduir dràsticament els ingressos per cotitzacions mitjançant mesures de caràcter estructural que han d’afrontar el repte demogràfic, com és el Factor de Sostenibilitat. Calen mesures de millora d’ingressos a curt termini i, en canvi, s’apliquen mesures irreversibles que només actuen sobre la despesa.

CCOO de Catalunya manifestem el nostre més absolut rebuig a unes mesures que vulneren els drets dels pensionistes, tan actuals com futurs; que suposen la pèrdua del poder adquisitiu; que reduiran totes les futures pensions; que no garanteixen el futur del sistema; que són injustes i arbitràries; que són irreversibles i que enfronten generacions ja que es presenta com a inevitable el sacrifici dels actuals pensionistes per a garantir pensions futures.

  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: CCOO de Catalunya denuncia que els pensionistes a Catalunya poden perdre durant els propers 9 anys entre 3.600 euros i 8.600 euros a l’any amb la nova normativa Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top