728x90 AdSpace

19 de juny 2015

CCOO considera que les condicions de treball en els centres educatius del Departament d’Ensenyament constitueixen un risc laboral per al personal i una mala política educativa

Alhora, una política educativa pobra, antiga i classista constitueix la condició de treball més desesperant per als professionals de l’educacióCCOO denuncia que

 • Els professionals de l’educació de Catalunya pateixen forts riscos en el treball que posen en perill la seva salut. 

 • El malestar docent era preexistent a les retallades, però que ha empitjorat amb la falta de recursos i amb la tensió social i la pobresa que s’han aguditzat amb la crisi. 
 • El Departament d’Ensenyament no protegeix degudament els seus treballadors i treballadores, tal i com té encomanat per llei, ni pren les mesures de prevenció i compensació necessàries.
 • Les deficients condicions de treball repercuteixen negativament en l’educació de les persones, en els rendiments escolars avaluats i en la cohesió social, especialment en l’alumnat més vulnerable per les seves condicions personals i/o socials. 
 • L’orientació del sistema educatiu, ancorat en estructures, organitzacions i lleis segregadores i fordistes, no és adequada per assolir els objectius educatius que la societat anhela, i que aquesta realitat produeix patiment en les persones responsables d’educar. 
 • Les persones que treballen en educació mereixen el reconeixement de l’administració i de la societat perquè treballen majoritàriament molt per sobre del que estipulen els seus contractes laborals. 

Davant la falta d’estudis i dades a Catalunya sobre el malestar docent, el clima escolar, la violència en els centres educatius, que obstaculitza la presa de mesures, CCOO ha buscat en les investigacions fetes en d’altres països per identificar-ne les causes, i proposar mesures de prevenció i millora.


La recerca disponible mostra que hi ha un efecte clar de:

 • L’excés d’alumnes per escola o per classe.
 • L’agrupament d’estudiants en classes diferents segons el seu nivell d’aptitud
 • La inestabilitat de l’equip docent i la manca de claredat i la injustícia a l’hora d’aplicar les regles.
 • En les escoles on l’equip docent i Administració es comuniquen i treballen conjuntament per planificar els canvis i resoldre els problemes, l’estat d’ànim dels docents és molt més bo i hi ha menys desordre.
 • L’aïllament del professorat, especialment del professorat nou, que sovint s’ha d’encarregar de les tasques més difícils en una escola.
 • La falta de recursos per abordar situacions personals o socials complexes.

CCOO presenta un dossier de dades sobre els temes següents


- Estat i conclusions de les avaluacions de riscos en centres educatius.

- Evolució de les ràtios.

- Evolució de la contractació de personal.

- Atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials i específiques en els centres educatius del Departament d’Ensenyament.

- Enquesta als centres educatius

- Enquesta al personal d’atenció

- Recursos d’orientació i suport existents

CCOO prepara una plataforma reivindicativa que posarà a consulta en els centres educatius de Catalunya i que presentarà al govern que surti de les pròximes eleccions autonòmiques i generals. El govern de CiU s’ha distingit per ser el menys negociador des del traspàs de competències, i el què ha reduït més el pressupost i l’ambició educativa.


DOSSIER DE DADES. Dades sobre riscos psicosocials del professorat de l’ensenyament públic no universitari (+) • Comenta amb Blogger
 • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: CCOO considera que les condicions de treball en els centres educatius del Departament d’Ensenyament constitueixen un risc laboral per al personal i una mala política educativa Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top