728x90 AdSpace

26 d’abr. 2017

El Departament no pot solucionar un problema de salut laboral amb l'obertura d'un expedient contradictori

EL DEPARTAMENT NO POT SOLUCIONAR UN PROBLEMA DE SALUT LABORAL AMB L’OBERTURA D’UN EXPEDIENT CONTRADICTORIAccedix al full en pdf aquí


Malauradament, en el dia a dia dels centres educatius, cada cop més, ens trobem amb docents que pateixen una malaltia crònica i molts cops irreversible, i també amb docents amb malalties mentals. Aquestes situacions repercuteixen directament en l’organització del centre, esdevenint una situació de difícil solució, ja que les direccions no disposen de les eines suficients per donar una resposta adient. El Departament ha de trobar una solució adequada per evitar acabar incoant un expedient contradictori.

Moltes direccions abans d’obrir un expedient, han utilitzat els pocs recursos disponibles per tal de pal·liar la situació o disminuir els efectes. Entre d’altres:

  • Han suggerit a la persona en qüestió, que agafi la baixa i es visiti amb el metge o la metgessa del treball del Departament per poder ajudar-la.
  • Li han canviat la tutoria pels suports educatius.
  • Li han encarregat altres tasques que no impliquen docència directa, en detriment del servei.

Aquesta situació està desgastant molt a les direccions, i a tota l’organització del centre, suposant un risc psicosocial pels treballadors i les treballadores. Les direccions, en general dediquen molt temps i esforç per gestionar aquestes situacions que difícilment es resolen d’una forma satisfactòria.

Davant d’aquest fet i de la impotència per part dels centres, les direccions com a últim recurs es veuen empeses a obrir a la persona malalta un expedient contradictori amb el vistiplau de la inspecció educativa. Si es tracta d’una persona interina o substituta, una de les conseqüències més traumàtiques és la seva eliminació de la borsa de treball i aquest fet queda reflectit en el seu expedient. Es provoca així una situació d’indefensió total i absoluta.

Des de CCOO considerem que els recursos s’han d’utilitzar amb la finalitat per la qual han estat creats i no caure en la perversió de la seva funció original.


CCOO, hem exposat i denunciat reiteradament aquesta situació en els diferents Comitès de Seguretat i Salut i en la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Psicosocials del Departament d’Ensenyament. La seva resposta es limita a confirmar la dificultat de la gestió d’aquesta problemàtica sense oferir solucions concretes. Només paralitzen l’expedient quan la persona afectada es visitada a medicina del treball i es constata que té una malaltia mental. Molts cops les persones afectades per una malaltia mental són reticents a accedir voluntàriament a aquesta visita.


Des de CCOO exigim que quan els centres es trobin en aquesta circumstància el Departament pugui donar una altra resposta que eviti obrir un expedient a la persona que pateix una malaltia.
Cal que la inspecció educativa faci un seguiment acurat del cas, amb un informe de medicina del treball per tal de fer una vigilància de la salut, proposant mesures adreçades a aquesta persona i a la resta del centre. La intervenció conjunta de la inspecció educativa i de medicina del treball és fonamental per arribar a una resolució adient i així evitar una doble penalització: patir una malaltia i quedar fora de la borsa de treball.

  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: El Departament no pot solucionar un problema de salut laboral amb l'obertura d'un expedient contradictori Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top