728x90 AdSpace

12 de des. 2017

Reunió de 30/11/17 de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals

Temes a destacar de la reunió de 30/11/17 de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Ensenyament

Instrucció sobre productes fitosanitaris als centres educatius 
Pretén donar a conèixer als responsables dels centres educatius, qui i com ha de fer les aplicacions de productes fitosanitaris a l’aire lliure, tant pel que fa al manteniment habitual dels parcs, jardins i horts del centre, com pel control de plagues en espais exteriors del centre. CCOO considerem que aquesta instrucció és una eina útil. Cal tenir en compte que els productes fitosanitaris poden representar un risc per a la salut de qui els manipuli o apliqui.

Document divulgatiu: Consells de seguretat en ensenyaments d’esports de muntanya
Aquest document, estableix les instruccions d’actuació pel que fa als equips de treball que s’utilitzen, a les situacions d’emergència i a la coordinació de l’activitat preventiva, per al personal treballador del mateix Departament que imparteix els ensenyaments d’esports de muntanya i escalada en els centres de treball dependents del Departament d’Ensenyament i/o en altres instal·lacions o espais.
S’aplica en la realització de les pràctiques dins del centre docent i/o durant la realització de tallers, jornades d’un dia, sortides llargues o estades de 15 dies als Alps.

Vigilància de la Salut per a les i els docents
El Departament d’Ensenyament contracta mitjançant un concurs públic els exàmens de salut laboral per als seus treballadors i treballadores. L’empresa contractada per aquest any 2017 ha estat EGARSAT.

Pel 2018 s’han fet 3 lots d’exàmens: el 1r i el 2n blocs els han guanyat 2 empreses. El 3r bloc està desert perquè hi ha problemes amb la contractació, la qual està regulada per l’acord Marc de serveis de prevenció de riscos laborals aliens de l’Administració de la Generalitat. CCOO sempre hem denunciat aquesta situació i demanem solucions al respecte.

Entre altres actuacions, EGARSAT, ha realitzat una valoració de:
-la veu mitjançant el qüestionari de simptomatologia laríngia. Hi ha molta diferència entre els resultats de l’any 2014 i 2016. En aquest últim any, la puntuació és molt més elevada, amb la qual cosa s’ha derivat a l’Hospital Vall d’Hebron, on estan estudiant una eina per validar-ho.

-la sobrecàrrega emocional mitjançant el Test Golberg. Han tingut una puntuació més elevada els i les docents d’alguns mòduls d’FP i d’Educació Infantil.

Estudi sobre dades d’accidentalitat per territoris
Durant l’any 2016, s’han notificat 2.476 accidents, un 47,09% dels quals han estat accidents amb baixa i un 52% accidents sense baixa. S’ha comptabilitzat un accident mortal. Cal destacar el 3,84% de notificacions respecte al personal adscrit del Servei Territorial de Barcelona Comarques, el 3,78% dels adscrits al Consorci d’Educació de Barcelona i el 3,22% al Vallès Occidental. Un 36,43% dels accidents han estat ocasionats en el desplaçament, 27,87 “in itinere” i el 8,56% “in mision”.

Des de CCOO, demanem al Departament, quines són les mesures preventives que portaran a terme i denunciem que en els darrers anys hi ha un increment de la sinistralitat. Entre d’altres, són necessaris els plans de mobilitat.

Informació actualitzada sobre les actuacions relatives als centres amb presència de fibrociment
Des del setembre del 2017, s’han fet 68 actuacions amb un pressupost de 3.100.000 euros. Aquestes actuacions de retirada de fibrociment dels centres educatius, en part, han estat gràcies a la campanya de fibrociment que hem portat a terme la Federació d’Educació de CCOO, de les mocions de retirada del fibrociment que hem presentat en alguns Ajuntaments i de la nostra feina de control als diferents Comitès de Seguretat i Salut Laboral territorials.

Pissarres amb fibrociment
Del total de centres del Departament d’Ensenyament, han informat inicialment que tenien pissarres anòmales 73 centres (3%). Tipus de Pissarres analitzades: 95 tipus
en 73 centres. L’11% de centres realment disposaven de pissarres amb amiant (8 de 73). Nombre total de pissarres amb amiant trobades: 31 pissarres en 8 centres.

Determinació de contingència professional: relació de malalties professionals, accidents laborals i el seu reconeixement per part de les mútues.
Hi ha molts problemes pel reconeixement d’Accidents Laborals per part de la mútua ASEPEYO. El representant  de la Direcció General de Funció Pública comenta que les queixes s’han de fer arribar a Funció Pública. El Departament comenta que sempre que es dóna una situació d’aquestes es posen amb contacte amb ASEPEYO i intenten resoldre-ho.

Protocol de prevenció, detecció i actuació davant situacions de violència envers treballadors dependents del Departament d’Ensenyament que presten serveis en centres educatius públics i serveis educatius, produïdes com a conseqüència de l’exercici de les seves funcions, i de danys als béns de l’Administració, causat per membres de la comunitat educativa i/o tercers”.El Departament ens informa que aviat estarà enllestit.

  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: Reunió de 30/11/17 de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals Rating: 5 Reviewed By: .
Scroll to Top