728x90 AdSpace

17 de nov. 2018

Manifestació: Ara toca educació pública. Volem el 6%


Manifestació: Ara toca educació pública.

Volem el 6%

El MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa) ha organitzat una manifestació amb el lema "Ara toca educació pública. Volem el 6%. Dissabte 17 de novembre a les 17 hors a la Plaça Universitat, a Barcelona.

Manifest:


Per una educació pública, equitativa i democràtica exigim el 6% del PIB
#VolemEl6PerCent

El MUCE treballa des de fa anys per la millora de l’educació pública com a condició per a construir un país més just i democràtic. A l’inici d’aquest curs vam denunciar, en una roda de premsa, que en els últims anys el Departament ha estat aplicant polítiques neoliberals que no garanteixen el dret a l’educació, ha fet greus retallades econòmiques, ha deteriorat la participació democràtica, ha precaritzat el sistema, les decisions no s’han consensuat amb la comunitat educativa i ha col·lapsat els centres educatius. Per tots aquests motius el MUCE convoca una manifestació aquest dissabte 17 de novembre a les 17h a la plaça Universitat amb el lema “Ara toca educació pública, volem el 6%”. Actualment, l’educació només representa un 2,04% del PIB de Catalunya.Des del 2010 constatem:
1.-Unes retallades pressupostàries encara no recuperades que han implicat (també)
una aturada en el desenvolupament del sistema públic.
2.-Un cos normatiu cada vegada més neoliberal i menys democràtic.
3.- Cronificació de la segregació i desatenció a la diversitat.

1.-Unes retallades pressupostàries encara no recuperades que han implicat (també) una aturada en el desenvolupament del sistema públic.
        Increment insuficient de les plantilles davant de l’augment d’alumnat que ha provocat la massificació d’alumnat a les aules especialment  a la secundària obligatòria.
        Falta de planificació de places públiques que puguin donar resposta a les necessitats d’escolarització i la tendència de les famílies que és escollir escola pública.
        Manca de places de Formació Professional, que genera la desviació d’alumnat als centres privats o derivant a la formació a distància, a més de 20.000 alumnes.
        Unes elevades taxes als ensenyaments postobligatoris i universitaris que n’impedeixen l’accés  a gran part de la població.
        Manca de places i de finançament del Departament d’Ensenyament a l’educació pública 0-3 anys que ha comportat un increment de l’escletxa social.
        Hi continua havent més de 1000 aules prefabricades.
        Deteriorament de les condicions de treball dels treballadors i treballadores de l’educació (horari lectiu, ràtios, precarització de la feina…)

2.-Un cos normatiu cada vegada més neoliberal i menys democràtic.
        L’aplicació d’una legislació educativa neoliberal (LEC i LOMCE), allunyades de les necessitats reals del nostre país, ha provocat el deteriorament de la participació democràtica de professionals, famílies i estudiants. Ho veiem per exemple en el decret de direccions, el Decret de plantilles, retallades en les funcions dels consells escolars, etc.
        De la mateixa manera, reivindiquem que els menjadors escolars s’han d’emmarcar dins el dret a l’educació pública i han de ser universals i gratuïts. La proposta de decret de menjadors suposa una privatització dels menjadors en què mitjançant concurs públic es vol aconseguir que el servei acabi en mans de grans empreses. La proposta deixa fora de la gestió a les ampes i afes.
        Per una banda, les polítiques del Departament limiten la participació democràtica de la comunitat educativa, i per altra obren processos suposadament participatius per justificar les seves polítiques.

3.- Cronificació de la segregació i desatenció a la diversitat.
        La política educativa no corregeix la segregació escolar ens el contrari, la fomenta en apostar per l’educació concertada en detriment de l’educació pública i també  en permetre  el “dret de l’elecció” de centre que genera competència entre famílies i mencartilitza l’educació pública sometent-la  a la llei de l’oferta i la demanda.
        Necessitat d’un pla de formació dels professionals de l’educació, consensuat, amb vinculació al projecte de centre i  amb recursos suficients.
        Incertesa en l’aplicació del Decret de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. No s’ha fet cap esforç pressupostari per garantir la seva aplicació i no s’està treballant paral·lelament per canviar la visió assistencialista que té Catalunya envers les Necessitats Educatives Específiques
        Tot i la diagnosi feta en els Informes del Síndic de Greuges sobre la segregació escolar encara no s'ha portat a terme cap mesura per reduir-la. És per això que denunciem la manca de decisió i voluntat política per a posar fi a la segregació i a les desigualtats educatives.

En conseqüència des del MUCE denunciem que tenim un sistema educatiu que globalment no garanteix la igualtat d’oportunitats  i és menys democràtic any rere any.

Per tot això, des del MUCE exigim al Govern i als grups parlamentaris un pressupost expansiu per al 2019, com el que hagués estat necessari tenir en el 2018, tenint en compte que el creixement actual és del 3,4%, i així li farem saber al conseller Bargalló a l’entrevista que tenim pendent. L’educació no es pot permetre perdre un any més. Augmentarem les mobilitzacions fins a aconseguir igualtat d’oportunitats i una educació democràtica.

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) seguirem lluitant en la defensa d’una educació pública, inclusiva, gratuïta, universal, catalana, de qualitat, laica, feminista i coeducativa, democràtica i participativa, enfocada a la igualtat d’oportunitats i adequadament finançada.
Manifest del MUCE: Per una educació pública, equitativa i democràtica.  • Comenta amb Blogger
  • Comenta amb Facebook
Item Reviewed: Manifestació: Ara toca educació pública. Volem el 6% Rating: 5 Reviewed By: D
Scroll to Top